2012. május 16. 10:51 - Domain Admin

Milliós bírság körlevélért.

Érdekes fordulatokat hoz a (jogi) élet: május 3-án Gárdonyban a IX. Elektronikus Kereskedelmi Konferencián  többször szóba került, hogy a hatóság elnökének és több tisztségviselőjének nyilatkozata alapján az idén létrehozott adatvédelmi hatóság december 31-ig nem tervezi bírságok kiszabását jogellenes adatkezelés jogkövetkezményeként. Ehhez képest tudomásunkra jutott, hogy a NAIH  három olyan anonimizált és rövidített határozatot tett közzé, amelyek alapján többmilliós bírságokat is kiszabott a nemrégiben alakult hatóság. Az egyik alapján 5 millió forintot kell fizetni a megbírságolt cégnek, mert egy ajtó és ablak nélküli istállóban folyt az "adatkezelés". Itt a hatóság a jelentős bírság mellett sok egyéb tennivaló elvégzésére is kötelezte az eljárás alá vont szervezetet.

A másik két határozat alapján olyan cégeknek kell 2 milliós(!), illetve 800 ezer forintos bírságot fizetnie, akik körlevél küldés során a címzett (To:) mezőben szerepeltették az összes címzett email címét ahelyett, hogy a titkos másolat mezőt használták volna erre a célra.

Az egyik bírságolt szervezet feltehetően bank vagy valamilyen pénzügyi szervezet, mivel a határozat indokló részében az alábbiakat olvashatjuk: "Kötelezett...tájékoztatott arról, hogy időhiány miatt küldték így az elektronikus levelet, mert a hitelintézetekről szóló 1996. évi CXII. törvény módosítása folytán – 2012. január 30-ig a devizahitel-végtörlesztőknek vagy fizetniük kellet, vagy feltétlen és visszavonhatatlan hitelígérvényt kellett benyújtaniuk a szükséges fedezet folyósítására vonatkozóan – a devizahitelek kiváltásra nyújtandó hitelek elbírálására nyitva álló határidő lényegesen lerövidült, azok forgalmazását Kötelezett beszüntette. Erre tekintettel munkaszervezéssel sem tudtak javítani a kapacitáshatékonyságon. Kötelezett az eljárás megindítását követően tájékoztatott arról is, hogy a jogellenes adatkezelést megszüntette és annak érdekében, hogy ez a jövőben ne forduljon elő, a szükséges intézkedéseket megtette (a levelezőrendszerüket alkalmassá tették arra, hogy a körlevelek címlistáját alapértelmezésben titkos listaként kezelje)."

A nemzetközi (adatvédelmi) helyzet fokozódik! Mindenkit kérünk, hogy őrizze meg nyugalmát és legyen éberebb adatvédelmi fronton!

 

Forrás: http://www.internet-ugyved.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr504514988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása