2014. június 11. 15:52 - Domain Tamy

Kommentrabság: bűnbak kerestetik

kommentrabsag.jpgKözel két hét telt el azóta, hogy a kommentelés szabadságával, mint a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság határainak alkotmányjogi rögzítésével az online közösség célpontjává vált az Alkotmánybíróság. Az ellenérzések érthetőek: többek között a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete is kifejezte aggodalmát az AB döntésének hosszú távú hatása miatt.

A kérdés nem hazánkban merült fel elsőként, a probléma gyakorlatilag a modern világ minden demokratikusan működő országát érintheti kisebb-nagyobb részben. Az alkotmánybírósági döntés a két évtizeddel korábbi médiaszabályozás analógiájára a kommenteket olvasói leveleknek, szerkesztett tartalomnak minősítette. A döntés megkérdőjelezhető, sok szempontból aggályos, nem véletlen, hogy a kérdést az Emberi Jogok Európai Bírósága is napirendre tűzte.

Nézőpontváltás szükséges?

Másrészről azonban az online világ biztosította anonimitás kényelmében a véleménynyilvánítás szabadsága egészen más színben tűnik fel. Hiszen ebben a világban következmények nélkül, leírhatunk, közzétehetünk bármit, amire kedvünk támad. Az internetes közösség számára nem ismeretlenek a hoaxok, vagy magyarosan a nevén nevezve a kacsák: hírességek halálhírét keltik, soha meg nem történt baleseteket adnak hírül és még sorolhatnánk. Egy ilyen kacsa pedig, ha rosszhiszemű, egy-egy vállalatnak a jó hírnevébe kerülhet.

Az Alkotmánybíróság álláspontja nem lesz könnyebben elfogadható, azonban sokkal inkább megérthetővé válik, ha nem a kommentelési (szidalmazási, kötekedési, szájkaratézési) szabadságában sértett anonim felhasználó szemszögéből vizsgáljuk a kérdést.

Lépjünk át egy pillanatra annak a személynek a testébe, akiről világszerte keringenek a rosszindulatú híresztelések, pletykák – az internet hatalma elől nem bújhatunk el, nincs elég mély gödör vagy olyan magaslat, mely védelmet nyújthatna.

Félresikerült bűnbakkeresés

Ebből a szempontból nézve pedig megváltozhat a leányzó fekvése. Az Alkotmánybíróságnak kötelessége volt jogot szolgáltatni, ehhez pedig meg kellett nevezni az online világban a bűnbakot, valakit, aki fellelhető és felelősségre vonható. Szerencsétlen módon éppen az vált a felelősség terheltjévé, aki a legtöbbször semmiről nem tehet.

Mindez nem teszi elismerhetővé az alkotmánybírósági döntést. Nem vezet megkönnyebbüléshez. Nem segít a tárhelyszolgáltatóknak a jobb alvásban. Az egyetlen jó hír: a Facebook-kommentek érinthetetlenek. A kérdés már csak az, hogy hányan merik majd a véleményük mellé az arcukat is adni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr516295825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása