2014. június 20. 20:49 - Domain Tamy

Akár az igazi: így dolgoznak az adathalászok a VB alatt

phishing.jpgKöztudott, hogy minél nagyobb egy rendezvény, annál határozottabban vonzza a csalókat. Nem kivétel ez alól az idén Brazíliában megrendezésre kerülő FIFA Világkupa sem. A nemzetközi Kaspersky Lab csoport már a bajnokságot megelőző hónapokban figyelmeztette a rajongókat, hogy egyre több adathalász és csaló tűnt fel az interneten. A kérdés nem is lehetne aktuálisabb, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan védekezz az adathalászokkal és csalókkal szemben a FIFA ideje alatt – és az év minden napján.

Megtévesztő hasonlóság

Phish.jpgA profi csalók együtt fejlődnek a modern technológia követelményeivel. Ez sajnos azzal jár, hogy átlagos felhasználóként szinte lehetetlen megkülönböztetni az adathalász weboldalakat az eredeti weblapoktól. Professzionális grafika, megbízható cégek logóinak feltüntetése vagy éppen megbízható, jó nevű vállalatokéhoz megtévesztően hasonlító szín- és formavilág – a nagyra törő csalók nem bukhatnak el piti apróságokon.

Az elmúlt hónapokban csak Brazíliában 50-60 ilyen oldalt füleltek le – napi szinten. Manapság már a „https” megjelölés sem jelent megbízhatóságot, pusztán azt jelzi, hogy a csalók megvásároltak egy SSL tanúsítványt.

Az se tévesszen meg bennünket, ha az oldalnak létezik mobilkészülékekre optimalizált változata – nem különösebben bonyolult, azonban a professzionális megjelenést feltételező mozzanat csupán.

E-mailben érkezik a trójai faló

Szintén a csalók egyik eszköze a szokásos spam levelek kiküldése – professzionális szinten. A levélben csatolmányként például a VB-re nyert jegyek érkeznek meg, legalábbis elméletben. A valóság kevésbé kellemes, hiszen a letöltéssel boldog tulajdonosaivá válhatunk egy vadonatúj, külön bejáratú trójai vírusnak.

Hogyan védekezzünk?

Mindez azt jelzi, hogy szinte elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb beleessünk a csalók által állított csapdák valamelyikébe. Az elkerülés nem könnyű ugyan, de nem is lehetetlen. Fokozott figyelem mellett válasszunk kifejezetten ilyen védelemre fejlesztett vírusirtót, és ha lehetőségünk van rá, a FIFA hivatalos oldaláról indulva keressük fel azt, amire szükségünk van, legyen az nyereményjáték, jegyvásárlás vagy akár csak egy hírlevélre való feliratkozás – ellenkező esetben drága tanulópénzt fizethetünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr76394345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása