2014. augusztus 07. 12:01 - Domain Dani

Magyar hekkerek, hol vagytok?

magyarhekker1.jpgAmikor az ember a hekkerekről hall, sokszor inkább a Hollywood-kreálta kép jelenik meg előtte - komor tekintetű emberek pislákoló fények mellett villámgyorsan gépelnek, miközben tizenhat monitoron villog az ACCESS DENIED és a Védelmi Minisztérium pecsétje. És persze amerikaiak, hiszen ki értene más a technológiához. Vajon kis hazánkban is vannak high-tech pincében gubbasztó 180-es IQ-val bíró geekek akik unalomból drónokat hekkelnek?

Nos, nem, és igen. Nincsenek, mert ez az egész képzet hülyeség - erről értekeztünk már korábban. És viszont de, mert a magyar hekkerek nagyon is léteznek. Sőt, a világ legjobbjai közé tartoznak.

Etikusságban remekek vagyunk

De előbb talán tisztázzuk: nem az a hekker, aki adatokat vagy pénzt lop különböző biztosított rendszerekből. Persze ilyen is lehet, de az, aki azért tör fel programokat, hogy hiányosságaikat feltárja és segítsen a biztonsági fejelsztésekben, gyakorlatilag szintén hekker.

Jó tudni, az utóbbi kategóriába tartozó etikus hekkerekben igen erősek vagyunk - a BME csapata például tavaly második helyen végzett egy igen rangos világversenyen.

magyarhekker2.jpg

Aztán ott vannak a netszabadságharcosok, akiknek legismertebb "szervezete" az Anonymous - ennek is működik magyarországi csoportja, s főleg kormányzati oldalakat támadnak.

Profizmusukat kicsit megkérdőjelezi ugyanakkor, hogy 2012-ben, miután lelőtték a Közgép oldalát, a rendőrségnek kevesebb mint két hét alatt sikerült elfognia vezetőjüket. Mint kiderült, egy 16 éves srácról és négy barátról volt szó akkor, de persze magyar Anon branch azóta is működik, talán több is.

Magyar kiberbiztonság: se nem rosszabb, se nem jobb

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a valóban bűnelkövetési szándékkal hekkelők terén - szerencsére - szegényesen állunk. Az elmúlt évek egyetlen, hazánkat is érintő komolyabb adatlopási botránya 2011-ben volt, ez sem hazánkból eredt azonban.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a valóban bűnelkövetési szándékkal hekkelők terén - szerencsére - szegényesen állunk. Az elmúlt évek egyetlen, hazánkat is érintő komolyabb adatlopási botránya (leszámítva azokat a világméretű hálózatokat érintő betöréseket, amelyek bizonyosan magyar felhasználók adatainak ellopásával is jártak az elmúlt években) 2011-ben volt, ez sem hazánkból eredt azonban. Állítólag a kormányzati rendszereket egyre magasabb számban érik támadások, ám erről pontos adatok nem állnak rendelkezésre.

A Terrorelhárítási Központ szerint itthon az EU-val azonos szinten áll a kiberbűnözési fenyegetettség, amellyel a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Tanács foglalkozik, a szabályozást pedig a Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégia tartalmazza.

Ha szeretnéd weboldaladat biztonságosabbá tenni, olvasd el, mit tehetsz a feltörés ellen!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr296581047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása