2014. október 15. 09:10 - Domain Dani

Nincs kész a házid? Hekkeld meg a sulit!

kinai_kissrac_2.jpgA legtöbb 13 éves átlátszó kifogásokkal vagy lógással próbálkozik, hogy ne kelljen beadni a háziját - nem úgy Wang Zhengyang, aki inkább feltörte iskolája számítógépes rendszerét, és onnan leste el a válaszokat.

És ezzel nem állt meg a világ egyik legfiatalabb hekkere, sőt. Az eset után feltörte egy webshop oldalát is, ahol egy Xbox árát 2500 yüanról (kb. 100 ezer forintról) 1 yüanra változtatta meg. Kreatív megoldás malacpersely helyett, Zhengyang azonban ahelyett, hogy olcsón megszerezte volna a konzolt, inkább értesítette a biztonsági résről az üzletet.

Áprilisban pedig a pekingi Qihoo szoftvercéget kereste fel azzal, hogy talált egy rendszerhibát, amely több mint száz oktatási intézmény rendszerét érintheti Kínában.

Amíg a többiek sudokuznak…

kinai_kissrac_1.jpgA srác igen nagy hírnévnek örvend Kínában, ahol született tehetségként ünneplik, azonban nem egyöntetűen. Néhányan azzal vádolják, hogy képességeit rossz célokra használja, főként a webshop feltörése miatt szokták kritizálni.

Zhengyang nemrég felszólalt a Kínai Internetbiztonsági Konferencián Pekingben, ahol elmondta, a jó ügyért szeretne harcolni. "Ha fel akarod tárni egy weboldal gyengeségeit, először meg kell támadnod azt" - magyarázta az etikus hekkelésben járatlan vádaskodóknak.

A kissrác gyakorlatilag egyszerűen játékként tekint az egészre. Elmondása szerint imádja a weboldalak biztonsági rendszereit kutatni, és rendkívüli örömet okoz neki, ha talál egy hibát. Csak hálásak lehetünk azért, hogy a jelek szerint esze ágában sincs szupererejét bűnözésre használni, különben az ég tudja, mire volna képes néhány év múlva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr616792503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása