2015. május 30. 12:54 - Domain Dani

Minden második földlakó netezik majd az évtized végére

domain_mobilforgalom4.jpgA Cisco legújabb előrejelzése szerint 2019-ig a Föld lakosságának mintegy fele lesz aktív internetező - ez akkor 3,9 milliárd embert jelent majd. Az internetes forgalom pedig megháromszorozódik majd 2014-hez képest- ez elsősorban az okoszeszközök elterjedésének köszönhető.

A Cisco jelentésében is olvasható, hogy az adatforgalom növekedése koránt sem csak a nethasználók számának növekedése miatt várható, hanem a gépek közötti (M2M) kommunikáció gyakoribbá válása miatt is. Ez elsősorban a "dolgok internetét" (Internet of Things, IoT) jelenti, azaz a különféle kommunikációs okoeszközök (tabletek, mobilok, phabletek, okosórák stb.) mellett a online kapcsolattal bíró garázsajtókat, hűtőket, kávéfőzőket, kocsikat és így tovább.

A cég szerint az évtized végére már 24 milliárd ilyen eszköz működik majd a világon. Ez egyébként egy kifejezetten óvatos becslés, még saját magukhoz is, egy korábbi jelentésükben ugyanis még 50 milliárdra becsülték a netképes eszközöket 2020-ban.

Az adatforgalomra vonatkozó becsléssel valószínűleg szintén alálőttek, más cégek ugyanis ennél jóval radikálisabb növekedést várnak. Az Ericcson Mobility Reportja például a mobilok adatforgalmának megnyolcszorozódását várják, a múlt év végi 2,1 exabájtról 17 exabájtra. Egy átlagos mobilfelhasználó jelenleg havonta 900 megabájtot fogyaszt, ami 2020-ra 3,5 gigabájtra növekszik majd, a mobileszközök száma pedig 9,5 milliárd lesz szerintük.

domain_mobilforgalom1.jpg

A Cisco szerint ekkorra 10,5 milliárd kapcsolatot foglal majd magába az Inernet of Things, ai háromszoros növekedést jelent. A HP még ennél is durvábbat jósol, szerintük 33-szoros lesz a növekedés...

domain_mobilforgalom2.jpg

és a mobil adatfogalom 127 exabájtra robban, és 30 milliárd felett online eszközt.

domain_mobilforgalom3.jpg

Persze öt év alatt sok minden történhet még a technológia terén is, ami felboríthatja az összes jóslatot.

Ingyennetet mindekinek

Érdekes egyébként például a Nokia azt várta, hogy az átlagos mobilfelhasználók 2020-ra naponta 1 GB feletti adatforgalmat generálnak majd. Ez nem abszurd elképzelés, bár jelenleg a havi átlag ennyi - ugyanakkor az évtized végére valószínűleg legalább részben megvalósul Elon Musk, a Virgin Galactic, a Facebook és számos más cég által is tervezett, a világ minden pontjára ingyen internetet juttató hálózatoknak legalább valamilyen kezdetleges formája. Ez pedig azt jelentené, hogy egy netképes eszközzel bárki, bármikor csatlakozhatna a hálózatra.

Az Ericcson szerint ez be is következik majd: szerintük a 6 évesnél idősebb populáció 90 százaléka online lesz 2020-ra.

Tippekért, trükkökért és édekes hírekért lájkold Facebook-oldalunkat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr67504758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása