2015. június 01. 10:30 - Domain Dani

Magányos női társkeresőkre utaznak a kiberbűnözők

online_randiscam.jpg2014 sem volt jó esztendő azok számára, akik online reméltek párt találni maguknak: az FBI szerint őket célozzák leggyakrabban az online átverések, dollármilliárdokat csalva ki.

A szövetségi nyomozóiroda legújabb kiberbűnözésről szóló jelentése, az Internet Crime Complaint Report (IC3) szerint a tavalyi évben a szövetségi kormányzatnak bejelentett online csalások során összesen 800 millió dollárt csaltak ki a kiberbűnözők. Ez azonban csak egy töredéke a becslések szerinti valós összegnek, mivel sokan nem jelentik be az ilyen eseteket.

A jelentés elkészítésében az FBI-al együttműködő National White Collar Crime Center szerint valójában az amerikai állampolgárok és vállalatok több mint 3,5 milliárdot veszíthettek online csalások révén 2014-ben.

40 feletti magányos nők, vigyázzatok

Az IC3-ból kiderül, hogy a csalók leggyakoribb célpontjai azok, akik online társkeresésre adják a fejüket. Legalábbis ilyen típusú bűncselekményt jelentettek be a legtöbbször a hatóságoknak, ami nem is csoda: az adatok szerint egy áldozattól átlagosan 14214 dollárt csaltak ki - ez közel 4 millió forintnak felel meg.

Kiderült az is, hogy a nőket sokkal nagyobb valószínűséggel veszik célba, mint a férfiakat. A társkeresős átverések áldozatai a statisztikai szerint 70 százalékban 40 év feletti nők.

online_randiscam2.jpg

A jelentés szerint a csalók a társkereső oldalakat, csetszobákat és közösségi oldalakat böngészve kutatják fel áldozataikat, olyan információkat keresnek, melyek alapján személyesen beazonosíthatják őket, majd előre megírt forgatókönyvek alapján keltik fel az érdeklődésüket.

Az ilyen bűncselekmények áldozatai gyakran elhiszik, hogy kapcsolatban vannak valakivel, aki őszinte és megbízható, anélkül, hogy egyáltalán találkoznának vele.

Profi manipulátorok

A bűnözők mára különösen profivá váltak a közösségi média manipulálásában. A tavalyi bejelentések 12 százalékának volt valamilyen köze a közösségi oldalakhoz, ami mindössze öt év alatt 400 százalékos növekedést jelent. Általában feltört vagy hamis felhasználói fiókok vagy social engineering módszerek segítségével szerzik meg a személyes információkat, arra veszik rá az áldozatokat, hogy fertőzött hivatkozásokra kattintsanak, malware-eket töltenek le a számítógépeikre.

Az IC3 a virtuális valutákkal kapcsolatos bűnesetek számának meredek emelkedésére is felhívta a figyelmet. Ez sem meglepő, hiszen használatuk egyre népszerűbbé válik, így a bűnözők is új és új módszereket eszelnek ki arra, hogy dollármilliókat csaljanak ki áldozataiktól.

A vállalkozások a jelentés szerint a különféle kiberbűncselekmények - elsősorban mailrendszereik feltörése vagy hamis átutalások - miatt átlagosan 42 ezer dollárt veszítettek tavaly.

Tippekért, trükkökért és édekes hírekért lájkold Facebook-oldalunkat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr117507762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása