2015. június 08. 21:32 - Domain Dani

Saját felejtéstörvényt készít elő Oroszország

putyin.jpgAz Európai Unióban élő felejtés jogához hasonló törvényt készítenek elő az orosz törvényhozásban - az aktivisták attól félnek, keleten egészen más céllal alkalmaznák a nettörvényt.

Az Európai Közösségek Bírósága tavaly erősítette meg a felejtéshez való jogot, amely lényegében azt jelenti: ha valaki egy őt személyesen érintő tartalmat kifogásol a neten, és azt kéri a keresőszolgáltatóktól - persze a legnagyobb játékos itt a Google - hogy ne jelenítsék meg az erre mutató találatokat, ezt a kérését teljesíteniük kell. Ezt persze sokan kifogásolták az információszabadságra hivatkozva, a döntés azonban változatlan maradt. Mára a Google-höz több mint negyedmillió kérelem érkezett ez alapján.

Az orosz Vedomosti weboldal szerint az oroszok most hasonló törvényt készítenek el - tehát az oroszországba irányuló szolgáltatások esetén ugyanúgy törölni kellene a hivatkozásokat, melyeket az orosz állampolgárok kifogásolnak.

Persze a Google nem adja magát olcsón - az EU-ban is voltak már olyan ügyek, amelyekben a kérelmező javára döntöttek (például egy nemi erőszak áldozata esetében, aki egy újságcikk hivatkozását akarta eltüntetni), és ahol megtagadták ezt (például egy svájci bankár esetén, aki a letartóztatásáról szóló híradásokat rejtette volna el).

Személyi jogok vagy netcenzúra?

Az oroszoknál a fő telekommunikációs felügyeleti szerv, a Roszkomnadzor felügyelné a kérelmeket. Sokan attól tartanak, hogy a törvény újabb alapot adhat az orosz netcenzúrára, és ezzel az ellenzék tevékenységét igyekeznek majd ellehetetleníteni.

Tekintve, hogy az orosz állam éppen azzal fenyegetőzik, hogy teljesen betiltja a Google, a Facebook és a Twitter szolgáltatásait, amiért az amerikai cégek nem adták ki az ellenzéki aktivisták adatait, ez nem is elképzelhetetlen.

Tippekért, trükkökért és édekes hírekért lájkold Facebook-oldalunkat!

Címkék: érdekesség
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr487527542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása