2015. július 08. 00:07 - Domain Dani

Álcázott domainekkel árulják a kamugyógyszereket

webpatika.jpgAz Amerikai Kereskedelmi Iroda hivatalos közleményében figyelmeztet arra, hogy sok weboldal létező gyógyszerek neveit használja domainként saját hamisított, nem egyszer veszélyes termékei eladására.

A szervezet szerint azok, akik ezeket a domaineket regisztrálták és a hamisított gyógyszereket árusító weboldalakat fenntartják, nem csak az adózást akarják így elkerülni. Egyúttal kihasználják a létező brandek ismertségét is, hogy saját forgalmukat növeljék.

Komoly a veszély

Mindez nem egyszerűen a domainek és védett márkanevek helytelen, illegális használata és az adócsalás miatt jelent problémát. A csalók weboldalain árult gyógyszerek ugyanis sok esetben nagyon is gyenge hamisítványok, amelyek nem egyszer az emberi szervezetre nézve káros, mérgező anyagokat is tartalmaznak.

A baj nem kicsi: az amerikai Nemzeti Gyógyszerészi Szövetség (National Association of Boards of Pharmacy) szerint a jelenleg üzemelő online gyógyszerboltok 96 százaléka működik illegálisan. Nem is új jelenségről van szó: a szervezet már 2013-ban figyelmeztetett arra, hogy az akkor megvizsgált 35 ezer gyógyszerforgalmazó webshop közül összesen 300 olyat találtak, amely legálisnak minősül.

Minket is érint

Hazánkat is nagyon érzékenyen érinti az ügy: két évvel ezelőtt a NAV csaknem 200 olyan magyar nyelvű gyógyszereket értékesítő weboldalt azonosított, amelyről a próbavásárlások során kiderült, hogy illegálisan végzi tevékenységét.

Ez az akkor lezajlott nemzetközi Pangea akció részeként zajlott le - globálisan akkor több mint 10 ezer webpatikát zártak be a különféle országok hatóságai.

A törvények nem adnak választ

A probléma, hogy a legtöbb ilyen weboldal olyan IP-címmel üzemel, ami lehetetlenné teszi, hogy tulajdonosaikat felelősségre vonják - egyszerűen hiányoznak a törvényi eszközök, melyekkel a sokszor cselekedni vonakodó regisztrátorok rábírhatóak volnának a domainek inaktiválására.

A nyilvánvaló törvénysértések és az okozott milliárd dolláros nagyságrendű gazdasági károk azonban eltörpülnek a legfontosabb gond mellett: hogy az illegális webpatikákban árult termékek akár komoly egészségkárosodást is okozhatnak mit sem sejtő vásárlóiknak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr437608926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása