2015. július 30. 09:15 - Domain Dani

Egymásnak esett az ICANN és a Vox Populi

sucks.pngA trolldomainként elhíresült .sucks regisztrátora, a Vox Populi sokadszorra akasztott bajuszt a legfelsőbb netfelügyeleti szervvel, az ICANN-nel.

A kanadai Vox Populi már legalább fél éve vívja többfrontos háborúját mindazok ellen, akik aggódnak, hogy a .sucks domainből a trollok és zsarolók kedvenc játszótere lehet.

Az aggodalmak nem alaptalanok, hiszen sok olyan vállalat van, amely nem vásárolja meg idejében a saját nevéhez, termékeihez köthető ilyen domaineket - márpedig a későbbiekben ez remekül használható azok lejáratására. A Vox Populi ártatlanul azt állítja, hogy ők csak a szabad véleménynyilvánítást akarják erősíteni a neten ezzel, és egyébként is, jogszerűen kapták meg regisztrátorként a gTLD jogait.

A cég azonban emellett egy másik húzásával is kiváltotta sokak haragját: a domaineket rendkívül magas, több tízezer dolláros áron értékesítik, ezzel sokakat eleve kizárva a lehetőségből, hogy a saját nevüket regisztrálják, megelőzve ezzel az ellenük irányuló támadásokat.

Az ICANN annak idején könnyelműen gond nélkül leszerződött a Vox Populival, s most az amerikai és kanadai hatóságoktól várják, hogy ezt a hibát helyrehozzák - holott rengetegen figyelmeztették őket már idejekorán arra, hogy egy ilyen domaintartomány kiadásából csak baj lehet.

A Vox Populi szerint semmi olyat nem tettek, ami a megállapodásban lefektetett szabályokba ütközne, ahhoz pedig joguk van, hogy a domainregisztráció árát maguk határozzák meg az általuk becsült piaci igények alapján. Sőt, még tovább mennek: szerintük az ICANN próbálja őket lejáratni, a vállalatról kialakult képet támadják, ezért akár perre is hajlandóak menni a hatóság ellen.

Hogy az egész ügynek mikor lehet vége, egyelőre nem látszik – jogilag a hatóságok mindeddig tehetetlenek voltak, a Vox Populi pedig jottányit sem hátrált, eltökéltek abban, hogy bevezetik az új tartományt a piacra. A jogvédők valószínűleg még nagyon sokáig kell csatázzanak ellenük, s addigra már rengeteg ellentmondásos ügy forrása lehet a .sucks.

Címkék: domain
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr737675908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása