2015. szeptember 02. 09:43 - Domain Dani

Már az ICANN-nel is trükköznek a kiberbűnözők

scammail.pngA kiberbűnözők elől senki sem menekül - még az a szervezet sem, amely leginkább emlékeztet valamiféle kormányszerűségre a kibervilágban. Az ICANN legújabb közleményében arra figyelmeztet, hogy kiberbűnözők domainekkel kapcsolatos visszaélésekre próbálják rávenni a nevükben felhasználóikat.

A bűnözők kifejezetten az ICANN-nél regisztrált felhasználókat célozták meg, és a szervezet álcáját felhasználva küldtek ki e-maileket.

Az e-mailek célja elsősorban az információszerzés - arra igyekeznek bennük rávenni a felhasználókat, hogy adjanak ki személyes, bizalmas adatokat. Ezt pedig sajnos sokan meg is teszik, mivel a látszat szerint a levelek valóban az ICANN-től érkeznek - amelyben pedig megbíznak.

A domainnevek engedélyezési eljárásaival kapcsolatos szövegeket tartalmazó levelekben egyébként nem sok új van - a jelenség nagyon régóta velünk él már. Rengeteg csaló igyekszik az emberekből valódi megbízhatónak ítélt szervezetek álcája mögő bújva információkat kicsalni. Ezek általában személyes adatok, pénzügyi információk - olyasmi, amivel az emberek pénzét ellophatják vagy éppen zsarolhatják őket a későbbiekben.

A védekezésre a legjobb módszer, ha soha semmilyen adatot nem adunk meg azért, mert e-mailben bárki ezt kéri tőlünk, a megadott hivatkozásokra pedig nem kattintunk rá, mert azok mögött fertőzött oldalak rejtőzhetnek. Ilyenkor inkább lépjünk kapcsolatba hivatalosan is azzal a szervezettel, amelytől a mail elvileg érkezett, és kérdezzünk rá, ugyan miért szeretnék elektronikus levélben elkérni a bankszámlaszámunkat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr237773260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása