2009. május 26. 14:14 - Domain Admin

Független lesz Székelyföld!

Legalábbis a neten.....

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezte, hogy a Székelyföld saját internetes tartománynevet kapjon. Várhatóan 2010-től használható majd a .sic domainnév.

A internetes neveket felügyelő, kaliforniai székhelyű szervezet, az ICANN a katalán példa nyomán nyolc másik régióval — Skócia, Baszkföld, Bretagne, Cornwall, Anglia, Galícia, Wales és Leon — együtt hagyta jóvá a Székelyföldet megjelenítő .sic végződés használatát.

- A múlt év nyarától foglalkozunk az üggyel, és azért nem vertük nagydobra az eddigi eredményeket, hogy a román hatóságok ne szóljanak bele a folyamatba — nyilatkozta az előzményekről a Krónika című kolozsvári napilapnak Izsák Balázs, az SZNT elnöke. Mint mondta, több rövidítésváltozat is szóba jött, vita is folyt erről az SZNT állandó bizottságában. Például a .sec, a .ts (Terra Siculorum) és a .sze is felmerült, de ezek mind foglaltak voltak.

Ahhoz, hogy az interneten találkozni lehessen a .sic végződéssel, 2010-ig ki kell dolgozni azt a szabályrendszert, amely alapján megtörténhet majd a domainnév valóságos odaítélése, és létre kell hozni az alapítványt, amely a tartománynevet kezeli. Az SZNT-elnök szerint az igényt bejegyezték, de a kezdeményezés életképességének feltétele, hogy minél több magyar civil szervezet, egyház, cég csatlakozzék. Ennek érdekében aláírásgyűjtésre készülnek. Továbbá a szükséges technikai hátteret is meg kell teremteni.

A kezdeményezés révén a székelyföldi felhasználók már a honlap vagy e-mailcím végződéséről felismerhetővé válnak a világhálón. A Székelyföld saját internetes azonosítója lehetővé teszi, hogy 2010-től a térségbeli önkormányzatok, cégek, magánszemélyek és intézmények honlapjainak címe a .sic végződést kapja, a siculitas rövidítéseként.

- Mai fordításban ez a székelységet jelenti, de a középkori magyar közigazgatásban az önkormányzó, szabadságjogokkal felruházott közösséget jelentette, amellyel a székely szabadság történelmi gyökerére utalunk — mondta az SZNT elnöke, aki arra számít, hogy a tartománynév megléte megsokszorozza majd a székelyföldi illetőségű honlapok számát. Izsák azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a domainnév mintájára a Székelyföldön bejegyzett autókat is SIC felirattal jelöljék meg.

 

Forrás: Metropol.hu

Címkék: domain hírek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr81144795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.