2014. október 06. 01:58 - Domain Dani

Hogyan pusztítsd el a netet? Útmutató az apokalipszishez

A moziban számtalanszor láthattuk már, milyen következményekkel járna az internet elpusztítása - modern civilizációnk alapkövének eltűnése apokaliptikus, vagy legalábbis ahhoz közelálló állapotokat idézhetne elő. De hogy hogyan is dönthetjük be ténylegesen a netet, azt reálisan még nem sokan mutatták be. Szóval, hol is kezdjük?

Legelőször nem árt tisztázni, hogy pontosan mi is a net. Ha le akarjuk egyszerűsíteni, akkor adatközpontok globális hálózata, amelyeket kábelek és rádiójelek kötnek össze, kommunikációjukat pedig számtalan protokoll szabályozza.

Hogy elképzelésünk legyen arról, milyen komplex is ez a hálózat, íme teljes valójában a globális Internet:

blog_hogyan_pusztitsd_el_a_netet_1.jpg

Jelenleg civilizációnk aligha létezhetne e nélkül a gigiászi hálózat nélkül, így persze a szakemberek is azon dolgoznak, hogy napról napra biztonságosabbá tegyék azt. Hogyan is lehetne mindezt elpusztítani?

Nos, akadnak lehetőségek.

Vágjuk el a vezetéket

Ha a műholdakat célozzuk, azzal valójában nem sokat árthatunk a netnek. Persze problémákat - elég jelentőseket - okozhatnánk ezzel, például a GPS-szolgáltatások, a kommunikáció terén hatalmas károkat okozhatnánk, ha unatkozó nagyhatalomként leszednénk pályájukról ezeket a madarakat.

Jelenleg azonban az internetes kommunikáció 99 százaléka a mélytengeri optikai kábeleken keresztül zajlik, amelyek ideghálózatként lepik el a tengerek és óceánok fenekét. Ezek azok a célpontok, amelyeket kiiktatva valóban esélyünk lehetne a hálózat kiiktatására:

netpusztitas_3.jpg

Hogy mekkora károkat okozhatna egy a kábelek ellen intézett támadás, elképzelhetjük, ha tudjuk például azt, hogy az Európa és a Közel-Kelet közötti kommunikáció háromnegyedét mindössze két kábel, a SeaMeWe-4 és a Flag Europe-Asia biztosítják. Persze ezeket nem vághatjuk csak úgy el, ám egy olyan csapással, amely tönkretenné a kábeleket vagy egész hosszukon jelentős károkat okozna, kiiktathatnánk őket. A megfelelő pontokat támadva szinte a teljes globális hálózatot elpusztíthatjuk.

Le a root szerverekkel

Anélkül is kiiktathatjuk a netet, hogy fizikailag nagy kárt tennénk a hálózatban - ehhez, mint a kábelek esetében is, csak a megfelelő pontokon kell támadni. Jó célpontot kínálnak a root szerverek is - ezek azok a szerverek, amelyek lehetővé teszik, hogy IP-címek helyett domainneveket írhassunk a böngésző ablakába. Ezt az alapvető funkciót mindössze 13 szerver biztosítja.

Ezeket kiiktatva nem működne az IPv6 sem, a telefonok, számítógépek, üzleti tevékenység gyakorlatilag mind megbénulna. Persze kiiktatásuk nem olyan egyszerű - éppen fontosságuk miatt ezt a 13 szervert több száz biztonsági mentés és replikált szerver biztosítja. A teljes sikerhez el kellene pusztítani a biztonsági mentéseket, leállítani a replikációt és kiiktatni mind a 13 szervert - ezzel világméretű katasztrófát okozva.

A „hagyományos” út

netpusztitas_5.jpgSzámos olyan ország van ma is a Földön, amelyek képesek kiiktatni a netet. Az arab tavasz vagy éppen a nemrégiben lezajlott törökországi tüntetések során is láthattuk, hogy a kormánynak sokszor csak meg kell nyomnia azt a bizonyos gombot (na jó, ennyire azért talán nem egyszerű a dolog, de lényegében erről van szó), hogy a népességet elvágja a nettől. Megtették már ezt Szíriában, Egyiptomban is, azt pedig láthattuk, hogy a Nyugat képes olyan vírusokkal előállni, amelyek ellenségei szinte teljes infrastruktúráját képesek megbénítani. Elég az amerikai-izraeli eredetű Stuxnetre gondolni, amely egyes szekértők szerint évekkel vethette vissza az iráni atomprogramot.

Elképzelhető tehát egy olyan kód előállítása, amely a megfelelő helyen bevetve globálisan képes lenne elvágni az internettől a lakosságot. Ez persze a kiberháború szélsőséges formája lenne, amelyet az atombombához hasonlóan nem valószínű, hogy valaha is bevetne bármely nagyhatalom. Persze, ha lokálisan tudnák alkalmazni...

Az adatközpontok ellen vonulva

AZ is egy lehetőség, ha az adatközpontokat támadjuk, hiszen még ha a kommunikáció nem is sérül, a legtöbb információ, amely lényegében az internet súlyát, valóját adja, elveszne. Ez sem lenne kisvállalkozás, igazi filmbe illő akció kellene hozzá, hiszen jelenleg 103 országban 3317 kolokációs adatközpont található.

netpusztitas_2.jpg

Ezeket nem lenne egyszerű kiiktatni, hiszen mind virtuális, mind fizikai síkon szigorúan védettek. Egy kellően eltökélt és megfelelő (szinte korlátlan) erőforrásokkal rendelkező szupergonosznak azonban jó terv volna.

A kulcsemberek eltűntetése

Aki igazán biztosra akar menni, az nem hagyhatja ki azt a lépést sem, hogy gondoskdjon arról, ne csak elpusztuljon a net, de ne is építhessék újra. Ezzel egy új szintre is lépne az ügy, hiszen mérnökök, informatikusok, szakértők ezreit kellene kiiktatni ahhoz, hogy nehezebben váljon kivitelezhetővé az újjáépítés.

A Nap alatt

Végül meg kell említeni még egy módot - bár ez nem feltételez emberi beavatkozást. Egy megfelelően erős napkitörés képes volna elpusztítani a hálózatot, ilyen azonban viszonylag ritkán fordul elő, emberi léptékkel szemlélve legalábbis. Ugyanakkor egyáltalán nem kizárható. Egy nagy napkitörés hatásaival szemben gyakorlatilag védtelenek volnánk, hiszen a hálózatot nem úgy építették meg, nem úgy tervezték, hogy ellenálljon egy ilyen "támadásnak".

 

Egy dolog biztos – ha valaki sikerrel kivitelezné a net elpusztítását, az globális katasztrófát okozna. Életünk gyakorlatilag minden egyes területét átszövi mára háló, akár örülünk ennek, akár nem. Net híján megszűnne mindaz a kommunikáció, közlekedés, kereskedelem, amelyet ma természetesnek veszünk. Fizikailag nem pusztulna el civilizációnk, ám olyan károkat szenvedne, amelyek szinte elképzelhetetlenek a számunkra. És hogy merre indulnánk tovább? Újjáépítenénk, elkövetnénk újra a régi hibákat, vagy más irányba kutakodnánk, más technológiák irányába? Hány évvel vetne vissza ez minket?Olyan kérdések ezek, amelyekre kis szerencsével nem kell megtudnunk soha a választ.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr516762901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2014.10.06. 23:56:20

Lenne egy nagy előnye az internet elpusztításának. Ha a civilizácónk nem omlik össze tőle teljesen, a túlélő informatikai szakembereknek és cégeknek lenne lehetőségük újragondolni az egészet és sokkal jobbra megcsinálni. Ugyanis az internetet nem arra találták ki eredetileg, amire most használjuk és csak a folyamatos bővítgetésnek és javítgatásnak köszönhető, hogy egyáltalán működik. De a jelenlegi és jövőbeni elvárások ismeretében teljesen újra lehetne tervezni az egészet, hogy gyorsabb és biztonságosabb legyen, és főként felhasználóbarátabb, hogy ne csak a kevés számú beavatott értsen hozzá. Ezzel együtt az összes operációs rendszert le kéne cserélni egy vagy több teljesen újra, amik nem a régi OS-ek foltozgatásai, hanem alapjaiban újratervezett szoftverek. Lehetőleg hekker, vírus, kémprogram és titkosszolgálat biztosak.

zolee001 2014.10.07. 03:55:05

Mi sem egyszerűbb,adjuk át az irányitást a T ganénak mivel pár éve elvágtak egy kanocot és az egesz országban nem volt T net.
A netnél a kulcsszó a redundancia lenne elvileg.

hambig 2014.10.07. 08:03:24

@steery: remek ötlet. Sajnos szerint azonban az összeomlás elkerülhetetlen, annyi dolog van ami semmilyen redundanciával nem rendelkezik , helyesebben az a redundancia, hogy több távközlési vonal van , de a net ugyanaz.
De a felvetés nem rossz.

darkmirjam_light 2014.10.07. 09:46:45

@steery: A netet az hízlalta ekkorára, hogy rengeteg különböző végpontot köt össza. Attól rengeteg, hogy a két éves kislány konzoljától a 90 évas papa lélegeztetőgépéig minden rákapcsolódik. Nem szabványos egynszámítógépek szuperbiztos kapcsolata, hanem egy rendkívül változatos struktúra.
Amit te leírsz (egyenoperációsrenszerek szuperbiztos kommunikációja), sok helyen és formában ma is létezik (katonai rádiózás, hírközlő műholdak, stb.) Csak az internet épp azért internet, mert nem ilyen. Sikerének, gyors növekedésének titka az olcsóság, egyszerű bővíthetőség. Érdekes, hogy egyre több, eddig elszigetelt hálózat költözik az intenetre, csak mert olcsóbb, jobb és gyrosabb.
Nem értek egyet azzal a véleménnyel, hogy a net nem gyors és nem biztonságos. Mindez csak befektetés kérdése. Fizess többet és nagoybb sebességet kapsz, áldozz a biztonságra, az anonimitásra és kevésbé leszel támadható.

darkmirjam_light 2014.10.07. 09:54:56

Az internet létezésének feltétele a magasfokú civilizáltság és technikai fejlettésg. Aztán mindez visszahat és már az internet segíti a magasfokú technikai fejlettséget és civilizáltságot.
Megsemmisíteni nem lehet, mert egy háló, még ha vannak fontos hubjai, háló marad akkor is ha azok kiiktatódnak.
Némi visszalépés a civilizációban, kikacsintás a kőkorszak felé oda tudna vágni.
Esetleg ha továbfejlődik és hatalmi logikát követve központosodik (el tudok képzelni olyan igényeket, hogy fogjuk egy kézbe, vonjuk ellenőrzsé alá stb.), már lesz olyan pontja ahol egy csapűssal nagy kárt lehet benne tenni.

wrstjnethn 2014.10.07. 10:02:41

@steery: Ha leállna a net, az összes informatikus elmehetne kapálni, a mérnökök meg bányába, mert abban a pillanatban a puszta túlélésünk kerülne veszélybe. Ne felejtsük, hogy a net nemcsak a yenehallgatásért felelős, hanem az infrastruktúrális hálózatok is azon keresztül vannak vezérelve. Áram, hideg- és meleg víz, fűtés, gáz- és fűtőolaj ellátás, mind leállna vagy legalábbis akadozna. Áruhiány lépne fel azonnal mert logisztikai szervezés nélkül a szállítmányozás is összeomlana.

Magyarán ilyen körülmények egyáltalán nem lennének ideálisak a hálózat alapos és gondos újraépítésére. Hiszen nézzük a háborúk példáját: A világháború után az volt a lényeg, hogy gyorsan helyreálljon az infrastruktúra, a vasúti és közúti közlekedés, mindegy miből és hogyan, csak legyen. Ugyanez lenne ma a nettel, a régi rendszer elemeiből tákolnának valamit.

darkmirjam_light 2014.10.07. 10:10:12

@wrstjnethn: Eigen, az ember szinte igazságosnak érezné az új helyzetet. AzokKerülnének előtérbe, akik termelni, építeni, alőállítani tudnak, a jelenlegi sztárok, ügyvédek, banszakemberek, részvényesek pedig hirtelen a koldusoknál is haszontalanabbakká válnának.
Aki képes egy magból kenyeret csinálni, az lenne az új elit.

eßemfaßom meg áll 2014.10.07. 10:47:11

@darkmirjam_light: "Aki képes egy magból kenyeret csinálni, az lenne az új elit. "

Hiszen amíg nem volt internet, sőt telefon se addig az volt az elit aki magból kenyeret tud csinálni :)

darkmirjam_light 2014.10.07. 11:58:28

@eßemfaßom meg áll: Igazad van. Ha jobban belegondolok ismét a szélesvállúak lennének előnyben. Egy darabig. Amíg a keszegek ki nem találnának valmi jó kis megaszörnyet, akivel csak rajtuk keresztül lehet szót érteni. :)

Netuddki. 2014.10.07. 13:31:20

"Egy dolog biztos – ha valaki sikerrel kivitelezné a net elpusztítását..."

Minek? Akkor te se irkálhatnál ilyen "okosságokat".

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.07. 16:31:33

Nálam a kutya elrágta a kábelt és eljött az apokalipszis, pontosabban höszkokalipszis, mert a kutya höszki.

xclusiv 2014.10.09. 23:36:03

Édes istenem ennyi ostobaságot egy rakáson...

"Jelenleg azonban az internetes kommunikáció 99 százaléka a mélytengeri optikai kábeleken keresztül zajlik"

ostobaság, max a kontinensek közötti forgalomra igaz ez.

"Jó célpontot kínálnak a root szerverek is - ezek azok a szerverek, amelyek lehetővé teszik, hogy IP-címek helyett domainneveket írhassunk a böngésző ablakába. Ezt az alapvető funkciót mindössze 13 szerver biztosítja.
Ezeket kiiktatva nem működne az IPv6 sem"

Természetesen működne az ipv6 is, mint ahogy az ipv4 is. A DNS mondjuk nem annyira működne, de ez nem is lenne meglepő a DNS root szerverek kilövése miatt.

Tovább nem olvastam, szóval az ezt követő ostobaságokról nem tudok nyilatkozni,,,
süti beállítások módosítása