2013. július 22. 18:04 - Domain Admin

A .shabaka lesz az első új gTLD

Az ICANN nem csak, hogy egyre jobban halad az új generikus legfelsőbb szintű domain nevekre benyújtott kérelmek értékelésével, már a szerződéses szakaszt is megkezdték. Az első gTLD, amely megjelenik majd a neten, egy arab domain lesz.

domain_07_2.jpg

A .shabaka domain nevet az ARI Registry Services szolgáltató üzemelteti majd a dotShabaka Registry számára. A szerződést július 14-én írták alá.

A .shabaka, amely angolul egyszerűen azt jelenti, .web, közel kétezer másik generikus tartományt előz meg. Az ICANN-hez benyújtott kérelmek közül a szervezet a legfrissebb hírek szerint már 1200-at értékelt ki, a szerződéses szakaszba pedig 31 esetben léptek be eddig. A legtöbb ilyen tartomány esetében még arra várnak, hogy a megfelelő dokumentációt megkapják, ezután pedig aláírják majd a papírokat.

A .shabaka a világ első, országoktól független arab legfelsőbb tartománya lesz majd, amely alternatívaként szolgálhat a .com, .net és .org domainekkel szemben. A dotShabaka Registry nagy reményeket fűz a domainhez, amely terveik szerint az arab anyanyelvű internethasználókat segítheti majd a web gördülékenyebb használatában. Yasmin Omer, a vállalat vezérigazgatója szerint óriási eredmény ez nem csak számukra, de az egész arab világ számára.

Adrian Kinderis, az ARI Registry Services vezetője szerint ugyancsak történelmi mérföldkőről van szó, amely forradalmasítja az arabul beszélők számára a nethasználatot. Kinderis emellett azért is kifejezetten elégedett, mert azzal, hogy ők biztosítják majd az első új generikus legfelsőbb tartomány technikai hátterét, bebizonyították, hogy egy ausztrál cégnek is van keresnivalója a világpiac élvonalában.

Hazánk a .budapest domain névre adta le az igényét. A kérdés csak az, hogy kik fogják majd használni ezt a végződést. Jelenleg a .com, .eu és .hu domain nevek regisztrációjára mutatkozik nagyobb igény.

Címkék: domain hírek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr105418432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása