2012. július 03. 08:55 - Domain Admin

Hiába perelt a Google, a Magyar Srác Győzött

Domain perek sorozat

Elvesztett a pert és a pénzét a Google pénzgyára.

Korábbi cikkünkben már írtam róla, hogy a Facebook perelte be egyik honfitársunkat, de végül alul maradt a fesztbook.hu domain névért folytatott harcban.

A Google, most a Googol.hu domain névre fente a fogát.

Perbe is fogta Pásztor Gyulát, a domain tulajdonosát.

Az ISZT elé terjesztette az ügyet, hivatalosan felszólította Gyulát, hogy mondjon le a domain névről valamint követelték rajta az 50.000 Ft értékű illetéket.

Gyula nem hátrált meg!

És milyen jól tette...

A Google Inc. ügyvédei az alábbi panaszt tették:

A Panaszos utalt arra, hogy a Panaszolt igénylése előtt meggyőződhetett volna arról, hogy a Panaszos, a 001104306 lajstromszámú közösségi védjegye alapján kizárólagos jogosultsággal rendelkezik a „google” megjelölésre. Ez alapján az igénylés egyrészt megtévesztő mert az internetfelhasználók a „google” megjelölést tartalmazó domain nevet a Panaszos céggel illetve annak termékeivel  és szolgáltatásaival kapcsolják össze, másrészt a domain használata jogellenes mert sértené a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. Tv.(Tpvt) előírásait

A domain tulajdonosa, Gyula azzal védekezett, hogy a Googol egy ismert matematikai kifejezés :)

A Panaszolt válaszában előadta, hogy álláspontja szerint a "googol" nem megtévesztő mert egy matematikai kifejezés és érdekes matematikai kifejezéseket szeretne az oldalán összegyűjteni és ő ezen domain alatt egy rockzenekart kíván népszerűsíteni. Állítása bizonyítására hivatkozott a 'haromegesztizennegy.hu' domain névre, amelyet szintén ő igényelt, és amelyet állítása szerint szintén egy rockzenekar népszerűsítésre kíván használni. Csatolta továbbá, hogy a "google"-hoz hasonlító más kifejezések is vannak a .hu tartomány alatt, amelyeket Panaszos nem kifogásolt.

Persze ebbe a Google nem törődött bele. A Facebook ilyenkor már régen feladta ...

...arra hivatkozott, hogy szerinte valótlanok a Panaszolt állításai. Külön felhívta a TT figyelmét, hogy a hivatkozott weboldalon nincs tartalom. Elismerte ugyanakkor, hogy valóban matematikai kifejezés a „googol”, azonban álláspontja szerint ezt meglehetősen kevesen tudják.

Az ISZT végül Pásztor Gyulának adott igazat a Google Milliárdos pénzgyárával szemben. Az indoklás pedig a következő volt:

 

A Tanácsadó Testület nem osztotta a Panaszos álláspontját abban, hogy a „googol” és a „google” hangalakja azonos lenne vagy hasonlítana, ezért a panaszt elutasította.

A TT külön figyelembe vette, hogy a „googol” és a „google” kifejezéseket elgépeléssel sem lehet összetéveszteni, ezért a delegálást teljesíthetőnek tartja

Azért volt itt egy kis csavar!


Az ISZT megtiltotta Gyulának, hogy a domain nevet eladásra kínálja fel és kötelezte rá, hogy a domain mögé tartalmat helyezzen el.

A honlap azóta is üzemel és a Googol.hu domain név mögött valóban található egy honlap, ahol a zenekar számait lehet megtalálni.

Fricskaként azért megtalálható az oldal alján a Gmail cím :)

Bátraké a szerencse!

Egy újabb pozitív példa arra, hogy nem kell félned a hatalmas pénzgyáraktól. Ha úgy érzed jogod van a domain névhez, akkor igen is harcolj érte!
 

Ha eddig féltél elindítani azt a domain regisztrációt, amire mindig is vágytál, akkor ne habozz. Tedd meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr864563467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása