2012. augusztus 14. 13:21 - Domain Admin

Erotikus domain nevek vagy botrányos kifejezések?

Domain perek sorozat

18.png

Megérünk minden kiskorú olvasónkat, hogy most NE OLVASSANAK tovább.

A cikkben olyan kifejezések találhatók, amikhez szülői felügyelet szükséges.

Mondom ne olvass!! Én szóltam.

 

Mi a véleményed a káromkodó, nem aktust, nemi szervet kifejező domain nevekről?

Ciki lenne, ha a Te neved egy ilyen domain lenne vagy pénzt látsz benne, hiszen a Neten a pornó a legkelendőbb...

Vannak Informatikusok, akiknél pl ez a fogadás tárgya, hogy ha veszítesz, akkor valami kellemetlen domain nevet kell regisztrálnod a saját nevedre :)  Geek humor.

De nézzük meg, hogy hivatalosan mit mond az ISZT:

a faji, vallási, felekezeti hovatartozásra gúnyos vagy felháborító módon utaló kifejezések (pl. budöscigány, gecisárgák, nigger, fartúró stb.) megbotránkoztatásra alkalmasnak minősülnek és nem regisztrálhatóak.

Elég érdekesek ezek a példák, de mindegy. Lássuk tovább. Mi van akkor, ha a szlengben használatos szavakkal káromkodunk:

a trágár kifejezések, illetve azok variációinak (a „baszdmeg”, s az abból képződött wazze, wazz', baszics példáját kiemelve) használata egyre szélesebb körben terjedt el. Ezt a TT örvendetesnek semmiképpen nem tartja, de – a társadalmi közmegegyezés változására visszavezethető – körülményként értékeli. Ebben az esetben az adott kifejezés konkrét jelentéstartalmát és elterjedtségét egyedileg kell megítélni, figyelembe véve, hogy valamely trágár, obszcén stb. kifejezés vulgárissá (közönségessé) éppen széles körű elterjedtsége, a társadalmi közmegegyezés általi elfogadása, a beszélt – s egyre gyakran a sajtó- és irodalmi nyelvbe való – befogadása révén válik.

Szóval mégis regisztrálhatsz olyan domain nevet, ami káromkodó, ha arra hivatkozol, hogy használata széles körben elterjedt és társadalmi közmegegyezés változásra visszavezethető.

Vulgáris és szexista?


Eleve érdekes, hogy mi a véleménye a testületnek az ilyen domain nevekről. Találtunk is példákat bőven.
forropunci.hu és punci.hu domain nevek regisztrációjával kapcsolatos állásfoglalás kérés:

A TT álláspontja szerint a kérdéses, a nemiségre, női szexualitásra utaló szavak a magyar köznyelvben széles körben elfogadottak, önmagukban megbotránkoztatónak vagy vulgárisnak nem minősülnek. Jelen Állásfoglalást a Tanácsadó Testület a jelen lévő tagok 4 igen és 1 nem szavazatával fogadta el.

 

Külön érdekes, hogy a forropunci.hu domain név mögött miért egy sportmagazin oldala jön be :) De engem azért nagyon érdekelne az is, hogy mi volt az egyes bírák egyedi állásfoglalása valamint az, hogy az Első Magyar Internet Szaknévsor Kft. mit is akert kezdeni ezekkel a domain nevekkel.

Mi a helyzet a melegekkel?


A buzi.hu domain név használata pl tilos

A Magyar Értelmező Kéziszótár (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1992) szerint a „buzi” szó jelentése „homoszexuális”, s az etimológiai tájékoztató szerint az az ugyanilyen jelentésű „buzeráns” szó rövidült alakja, amelynek stílusminősítése „durva”. A Tanácsadó Testület álláspontja szerint a szóból képzett domain használata megbotránkozást keltő lenne, ezért a fentiek szerint határozott

Örömlányok?

A kurva.hu, luxuskurva.hu kifejezések szintén tiltva vannak prostitúcióra utaló magatartás miatt. Ez teljesen érthető, de azért mindenki tudja, hogy a net tele van ilyen szolgáltatást kínáló oldalakkal. Pl: rosszlanyok.hu

Azonban azt nem értem, hogy a ribanc.hu miért nem sértette a döntéshozókat?

Szerencsére a testületnek vannak buzgó tagjai, akik megelőzve a problémát eleve megtiltották a tinikurva.hu és a tinipunci.hu domain nevek regisztrációját

Minden elismerésem az ISZT munkájának. Nem elehet egyszerű, ha a munkánkat puncik, kurvák, buzik keresztezik domain név formájában. Ember legyen a talpán aki jó döntést tud hozni.

Nem javasoljuk, hogy


hasonló domain név regisztrációjában törd a fejed, de annyit minden esetre érdemes áldoznod az ötletedre, hogy elindított azt a domain regisztrációt, amivel megvalósítod álmaid ötletét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr174564460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása