2008. szeptember 12. 10:29 - Domain Admin

Mi történik a lejárt domain nevekkel?

Gondolom mást is érdekel, hogy mi történik akkor, ha a domain név regisztrációs ideje lejár, azon kívül, hogy a regisztrátor sűrű e-mail üzeneteket küld, hogy hosszabítsuk meg.

Utánna jártam a dolognak és most egy általános, nemzetközileg elfogadott gyakorlatot írok le:

1. Amikor a domainnév eléri a lejárati időpontot, nem jár le azonnal, hanem bekerül az “expired” kategóriába, azaz a lejárt domainnevek közé. Itt 40 napig bármikor meghoszabbíthatja a tulajdonosa. A hosszabítás díja megegyezik azzal az összegel, amit rendes esetben kell fizetnünk a domain név meghosszabításáért.

2. Ha lejár a 40 nap és nem voltunk hajlandóak hoszabítani bekerül a “redemption period” kategóriába. Még itt is meghoszabíthatja az addigi tulajdonos de itt már komoly plussz összeget kell kifizetni azért, hogy a domainnév a tulajdonunka maradhasson. Ez az összeg szólgáltatótol függ de kb 100 dollár -ról van szó. Pár nap múlva eltünnek a WHOIS információk és egyre bisztosabbá vállik, hogy a tulajdonos nem fog hoszabítani.

3. Ha ez az idősazk is lejár akkor a domainnév a “locked” cimkét kapja azaz lezárt állapotba kerül. Innen már nincs visszaút. Itt már nincs WHOIS információ, nincs tulajdonjog. 5 napig tart amig törlik a domaint és bárki újra regisztrálhatja. Általában 11:00 és 14:00 (Pacific time) óra közt törlik a domaint az ICANN adatbázisából és a domain hivatalosan is regisztrálható lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr49659930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása