2015. április 24. 14:32 - Domain Dani

8 érdekesség a domainvilágból

erdekes_domain_1.jpgA domainek hozzá tartoznak mindennapi életünkhöz, mégis keveset tudunk róluk. Most néhány érdekességgel jelentkezünk - ha bővítenéd valamivel, akár hazai érdekességekkel a listát, a kommentekben számítunk rád!

1. Ezt valószínűleg sokan tudjátok, de az évforduló miatt azért leírjuk: a valaha beregisztrált első domain a Symbolics.com volt - ez éppen most (illetve nemrég) lett harminc éves, a regisztráció ugyanis 1985. március 15-én történt.

2. 1995-ig a domainek regisztrációja teljesen ingyenes volt. Ma már a domainpiac egy virágázó üzletág, ahol dollár milliárdok cserélnek gazdát minden hónapban, az internet hőskorában azonban még nem kértek pénzt azért, ha valaki saját címet akart. '95-ben a Network Solutions kapta meg az engedélyt arra, hogy pénzért kezdje árulni a domaineket. Az első két évben 100, majd 70 dollárt kellett fizetni értük. Az ICANN létrejötte óra az árak ennél jóval alacsonyabb szintre estek vissza, még ma is azonban találni olyan domaintartományokat, melyekben több ezer dollár egy regisztráció.

3. Ilyen például a nigériai domaintér. Ez jelenleg a legdrágább regisztrálható gTLD, egyetlen domain 40 ezer dollárt kóstál. A drágák közé tartozik egyébként a hamarosan elinduló .sucks domain is, ahová 2500 dollárért lehet majd regisztrálni.

4. A Google nem Google-nek indult. Az eredeti szándék szerint Larry Page és Lucas Pereire a Googol.com címet akarták regisztrálni, véletlenül alakult így. Ez azonban szerencsés véletlen volt, mivel az eredeti cím foglalt volt. A googol egyébként a 10100 neve - csak azért van neki saját neve, mert Edward Kasner matematikus egykor ezzel kívánta szemléltetni a különbséget a végtelen és egy nagyon-nagyon nagy szám között.

erdekes_domain_3.jpg

5. Léteznek regisztrálhatatlan domainek. Pontosabban olyanok, amelyeket soha nem adnak majd el, mivel más célokra tartják fenn őket. Ilyen az Example.com és az Example.org, melyeket az internet számkiosztási hatóság (IANA) felügyel.

6. A Coca-Cola birtokolja az összes "ahh" .com domaint. Próbáld ki: írd be akárhány h betűvel (maximum 62-vel), mindig a kólához érkezel majd. A felfrissülés hangja, ugyebár.

7. 6. A világ leghosszabb domainjére több jelentkező is akad, a legtöbb azonban csak a rekord megdöntésére jött létre. Van azonban egy, amely más mint a többi:

http://www.llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch.com

Bár ma már ezen is reklámtartalom található, ez egyébiránt egy teljesen valódi név, méghozzá egy walesi falué.

erdekes_domain_2.gif8. Bár 63 karakter áll rendelkezésünkre, a legtöbb domain mindössze 11 karakteres. Persze ez nem annyira meglep, hiszen aki domaint regisztrál, jellemzően szeretné, ha azt meg is tudnák jegyezni a látogatók. Érdekes ugyanakkor, hogy a tanulmányok szerint az ideális domain ennél rövidebb, mindössze 8 karakteres.

 

Címkék: domain
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr727395494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása