2013. július 09. 15:47 - Domain Admin

Kiszúrhat az egybetűs brit domainek tulajaival a Nominet

 

A Nominet, amely leginkább arról híres, hogy ők kezelik a .uk legfelsőbb tartomány regisztrációit, tavaly úgy határozott, hogy megkezdi a második szintű .uk domainek kiárusítását is. Az eredeti javaslat szerint azok, akik harmadik szintű (valami.co.uk) domainekkel rendelkeznek, semmilyen előjoggal nem bírtak volna, a legújabb tervek alapján azonban már más a helyzet.

 

A Nominet jelenlegi álláspontja szerint az azonos második és harmadik szintű domainek esetében a jelenlegi tulajdonosok elővásárlási joggal rendelkeznek majd, ez azonban újabb problémákat vet fel. A szolgáltató néhány évvel ezelőtt árusította ki az egy- és kétkarakteres .co.uk és .org.uk domaineket (pl. a.co.uk), amelyekért vásárlóik összesen több mint hárommillió fontot fizettek (több mint egymilliárd forintot). A brit rendszerben ugyanakkor számos harmadik szintű, egyébként azonos domain létezhet – ezek között kell sorrendet felállítania a Nominetnek ahhoz, hogy megállapíthassák, kit illet az elővásárlási jog.

 

Az új tervezet szerint a második szinten azok kapnak majd elővásárlási jogot, akik legelőször regisztráltak a harmadik szinten azonos domaint – ami a legtöbb esetben a .me.uk domainek tulajdonosait jelenti.

 

Ez azt jelentheti, hogy a például .co tartományban regisztrál kereskedelmi és a .org alatt regisztrált non-profit szervezetekkel szemben a .me személyes témájú weboldalakat üzemeltető tulajdonosai automatikusan elsőbbséget kapnak majd. Ez a lépés, bár jelentős haladás az eredeti tervezethet képest, jelentős hátrányba hozhat olyan nagyvállalatokat, amelyek néhány éve milliókat fizettek az egy- és kétkarakteres domainekért.

 

A Nominet egyébként azért döntött a .uk domainek kiadása mellett, hogy megerősítse a brandet, hiszen 2014-től kezdve több mint ezer gTLD, azaz általános legfelsőbb szintű tartománynév lép majd életbe – köztük például a .budapest is. A Nominet szerint ezzel elkerülhetetlenné vált a .uk domainek benépesítése, ha versenyképességüket meg akarják őrizni.

Címkék: domain hírek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr545397741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása