2015. április 15. 08:40 - Domain Dani

100 évig nem kellene frissíteni a DARPA szoftverét

darpa_brass2.jpgAki elektronikai eszközöket használ, el sem tudja képzelni az életet anélkül, hogy néhanap frissíteni kellene a programokat. Operációs rendszereket, alkalmazásokat, minden létező alkalmazást időnként toldozni foldozni kell. Hol új funkciókat kapunk, hol egy biztonsági rést foltoznak be - de az biztos, hogy tökéletes szoftver nem létezik.

Még.

A DARPA minden technológia, tudomány és science-fiction iránt rajongó léleknek szíve csücske. A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége, egykori nevén ARPA (mely az ARPANET-ből lehet ismerős) a legőrültebb ötleteket szállítja megbízható rendszerességgel. Legújabb elképzelésük az, hogy létrehoznak egy olyan szoftvert amely akár egy évszázadig is tökéletesen volna képes működni mindenféle frissítés nélkül.

Az ügynökség egészen pontosan annak a lehetőségét vizsgálja, hogy képesek volnának-e létrehozni egy olyan szoftvert, amely dinamikusan képes alkalmazkodni a rendelkezésére álló erőforrásokban bekövetkező változásokhoz és azokhoz a környezetekhez, melyekben működniük kell.

A Building Resource Adaptive Software Systems, rövidebben BRASS projekt célja, hogy teljesen felszámolják azokat a kellemetlenségeket és költségeket, amelyek a szoftverrendszerek frissítéséhez, a frissítések létrehozásához kellenek, hogy soha több ne kelljen az automatikus frissítések elmaradása miatt aggódnunk vagy azért, hogy szoftverünk már nem támogatott.

A DARPA meglehetősen egyszerűen közelíti meg az egészet: mindössze teljesen új alapokra akarják helyezni a szoftverek tervezését és írását. A cél az, hogy olyan új módszereket fedezzenek fel, amelyek képesek pontosan leírni a szoftver és erőforrás közötti kapcsolatot és azokat az algoritmikus változásokat, amelyek lehetővé tennék az alkalmazások számára, hogy programozók beavatkozása nélkül alkalmazkodjanak a változásokhoz.

Ugyanarra gondolunk?

darpa_brass.jpg

Továbbgondolva, egy ilyen szoftvernek nyilván arra is szüksége volna, hogy szükség esetén saját biztonságát fejleszteni legyen képes, illetve bővítse saját képességeit a felhasználók visszajelzései alapján, finomítson működésén.

Ha az egész úgy hangzik, mintha a DARPA egy (újabb, sokadik) mesterséges intelligencia projektbe fogna éppen, nem mondhatunk ellent. Tény, hogy egyedi oldalról közelítik meg a kérdéskört, de mégiscsak egy önfejlesztő, tanulásra képes szoftverről, sőt, azok egész családjáról beszélünk, melynek a BRASS volna a teremtője. Nehéz elképzelni, hogy ha minden az elképzeléseik szerint valósul meg, mindez máshová is kifuthatna - főleg akkor, ha olyan nagyívű tervekkel vágnak neki a folyamatnak, mint az egy évszázadig tökéletesen autonóm önfejlesztésre képes szoftver létrehozása.

Címkék: szoftver darpa
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr827369312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.28. 19:33:54

Életre kel a skynet? Már megint?
Egy korrekt AI, amely képes az önvédelemre, elsőként az embereket fogja kiiktatni és végső soron igaza is lesz. Emberszerű képződményeken túl kinek jutna eszébe kihasználni a sebezhetőségeket?
süti beállítások módosítása