2015. augusztus 10. 20:50 - Domain Dani

1664 felhasználó címét adta ki véletlenül a Google Domains

A világ egyik legnagyobb technológiai cégéről, amely ráadásul a Gmail levelezőplatformot is futtatja, okkal feltételezhetnénk, hogy képes titkosított másolatot küldeni. Pedig hát nem.

Az adatbiztonság napjaink egyik rendkívül népszerű témája - felhasználók, kis és nagyvállalatok is egyre jobban igyekeznek érzékeny adataikat biztonságban tudni mindazok elől, akik rossz célokra használnák fel őket.

Maguk a mailcímek már eleve több mint egy évtizede a komolyabban védett információk közé tartoznak, a legtöbben nem írják ki saját címüket semmilyen nyilvános felületre. Nem véletlenül, hiszen ez gyakorlatilag meghívás a spambotok számára - a spamszűrő azonnal izzásig hevül, ahogy az első bot rálel a prédaként odadobott címre.

A világ legbénább bocsánatkérése

A Google új domainregisztrátora, a Google Domains kollégáinak a jelek szerint még nem szóltak minderről, egy hete ugyanis sikerült egy igen látványos bénázást produkálniuk.

Éppen emlékeztető maileket küldtek ki a lejáróban lévő domainregisztrációk tulajdonosainak - legalábbis ez lehetett a cél, valójában ugyanis éppen olyanok kapták meg a levelet, akik egyébként is automatikusan újítják meg regisztrációjukat. Ez önmagában még csak egy kis rendszergikszer, szóra sem érdemes, talán csak egy gyors bocsánatkérésre.

A levél, amelyben elnézést kérnek a kavarodásért, ki is ment mind az 1664 korábbi címzettnek - méghozzá úgy, hogy az illetékes kolléga nem a Bcc: (titkos másolat) mezőbe illesztette azokat, hanem a mindenki által látható To: (címzett) mezőbe:

google_domains_bena.jpg

Egy nappal később a látványos bénázásért újabb bocsánatkérő levelet adtak ki - ezúttal már anélkül, hogy ingyen címlistát gyártottak volna néhány szemfülesebb Google Domains ügyfélnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr477697172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása