2013. július 09. 15:58 - Domain Admin

Már félúton jár az ICANN az új gTLD-k vizsgálatával

Az internetes tartománynevek kiosztásáért felelős szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) július elejére már félig végzett az új generikus legfelsőbb tartománynevek előzetes vizsgálatával, jelentették be.

A szervezethez mindeddig összesen 1930 kérelem érkezett, a jelenlegi szakaszban ezeket értékelik ki alaposan, hogy eldöntsék, alkalmasak-e a használatra. Az értékelés (Initial Evaluations) során kisebb, mintegy százas „csomagokban” vizsgálják az új domaineket, melyek eddig igen nagy százalékban sikeresen vették az akadályt. Vissza eddig még csak 89 gTLD-kérvényt vontak. A visszavonások okai igen változatosak – a Google például háromtól azért állt el, mert azok országok számára vannak fenntartva, egyet pedig egy japán vállalattal fennálló jogi vita miatt vontak vissza.

Az egyik leggyakoribb ok, hogy nem találják megfelelően megalapozottnak a pénzügyi hátteret a benyújtott kérvényekben. Technikai hiányosságok miatt eddig még csak kettőt utasítottak el, mindkettőt a Commercial Connect tévétársaság adta be a szervezethez.

A legfrissebb adatok szerint az ICANN 909 kérvényt már átengedett szűrőjén, ami azt jelenti, hogy elég jól haladnak, közel félúton járnak már. A lista sorrendjét még 2012 decemberében állították fel, a prioritásokat az ICANN szakemberei és független szakértők közösen határozták meg.

Bár pontos dátum egyelőre nincs, a szervezet fenntartja, hogy az év közepe táján végeznek is az értékelési folyamattal – azon domainek esetében, melyeknél nem merültek fel kifogások, ezután indulhat meg a szerződések megkötése.

Címkék: domain hírek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr325397761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása