2015. június 25. 17:57 - Domain Dani

Tízből 7 domain szabad, mégis nehéz találni

domain_szabad.jpgBár a legtöbb lehetséges regisztrálható domain szabad, tény, hogy nem könnyű olyat találni, amely marketingszempontból is előnyös - a Verisign egy új szabadalommal segítene jót találni.

Az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatal jóváhagyta a Verisign egy új szabadalmi kérelmét, amely olyan módszerekre vonatkozik, melyek elérhető (tehát szabadon regisztrálható) domainneveket javasolnak az érdeklődőknek.

A szabadalom olyan módszereket ír le, amelyekkel a felhasználó által biztosított információk és külső források alapján kínálnának fel elérhető domaineket. A szabadalom tartalmaz egy kijelentést is, mely így szól:

Egy egyedi, könnyen megjegyezhető domainnév a webes jelenlét fontos része a magánszemélyek és vállalatok számára. Sajnos jelenleg korlátozott mennyiségű domain áll rendelkezésre, és a legkívánatosabbak közül sokat a legnépszerűbb TLD-kben (pl. .com) már regisztráltak.

A vállalat szerint éppen ezért nehéz azonosítani az úgynevezett NX (non-existent, vagyis nemlétező) domainneveket.

A vállalat marketingje szerint ugyanakkor tízből hét domainellenőrzés sikeres - ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy önellentmondásba keveredtek. Egy domain kiválasztása igen bonyolult folyamat, legalábbis szerencsés esetben hosszas ötletelés előzi meg. Persze, ha adott a brand, akkor nincs probléma – feltéve, hogy valaki nem regisztrálta még. Ilyenkor kezdődhet a töprengés azon, hogy megéri-e jogi procedúrákba bonyolódni, vagy szerencsésebb egy másik nevet használni, esetleg új brandet teremteni a webes jelenléthez.

Az, hogy az ellenőrzött domainek sokszor szabadok, nem jelenti azt, hogy az ellenőrzött domaineket be is regisztrálják, vagy ténylegesen meg akarnák szerezni az emberek – lehet, hogy egyszerre tíz-húsz változatot is megnéznek, s azok közül választanak.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az új gTLD-k bevezetésével jelentősen egyszerűbbé vált a domainre vadászók dolga. A több száz új utótag azt is jelenti, hogy korábban foglalt domaineket most más tartományban, talán még szerencsésebb kombinációban regisztrálhatunk. Ha tehát jó ideje keresgélünk, érdemes figyelni, az ICANN és a regisztrátorok mikor melyik új tartomány élesítik.

Címkék: domain icann
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr417573074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása