2014. június 15. 21:43 - Domain Dani

Hogyan kerüld el, hogy feltörjék a jelszavad?

netbiztonsag2.jpgMég el sem csitultak a Heartbleed által vetett hullámok, máris újabb adatlopásról érkezett hír - múlt hónapban a történelem második legnagyobb ilyen incidense során az eBay 145 millió felhasználójának jelszavát szerezték meg. Mit tegyünk tehát, ha biztonságban akarjuk magunkat érezni?

A jelszólopás ma már szinte mindennapos. A Sonytól az eBayen keresztül a Facebookig minden nagyobb techvállalat rendszerébe törtek már be az utóbbi években. Ebből is látható, hogy lehet egy rendszer akármilyen biztonságos, sohasem dőlhetünk hátra és elvezhetjük a teljes biztonság tudatát. Persze, bíznunk kell azokban, akiknek megadjuk személyes adatainkat, pénzügyi információinkat, magunk is tehetünk azonban az ellen, hogy áldozatául essünk a netkalózkodásnak.

Védd magad!

netbiztonsag.jpgAz alap jó tanács, amivel minden biztonsági szakember az okítást kezdi, hogy soha ne használjuk ugyanazt a jelszót minden szolgáltatáshoz, ahová regisztrálunk. Persze sokkal kényelmesebb volna mindenhová ugyanazt a felhasználónevet és jelszót használni, nem kellene belépéskor töprengeni rajta, regisztrációs maileket bújni vagy külön regisztert fenntartani - sokszor azonban inkább megéri a sok cécó. Hiszen ha egy helyen megszerzik adatainkat, ezután minden további fiókunkhoz is hozzáférhetnek majd a hekkerek.

Az is alap, hogy ne adjuk ki soha jelszavainkat. Ne dőlj be, ha e-mailt küld a bank, amiben adataidat kérik, bármilyen indokra hivatkozva is, bárhogyan fenyegetnek burkoltan - szép nyugodtan hívd fel őket előbb, és kérdezz rá, mégis miért akarnának ilyen furcsa módon adatokat kérni.

Aztán ott van maga a jelszóválasztás kérdése. Sajnos a legjobban megjegyezhető opciók egyben a legveszélyesebbek is. Felejtsd el a kiskutyát, a gyereket, iskolákat, az ideális jelszó egyik fő jellemzője az, hogy nehezen tudod megjegyezni. Persze nem ettől lesz jó.

Használj kis- és nagybetűt, már ha ez számít, számokat, sőt, szimbólumokat is, mindezt vegyesen, ugyanis az ilyen jelszavakat jóval nehezebb megfejteni.

És ha valaki arra figyelmeztet, hogy változtass jelszót, tedd azt meg, persze szigorúan a hivatalos oldalon, és ne más felületen. Légy óvatos, ez az első számú szabály.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr786304227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása