2014. július 16. 16:46 - Domain Dani

Már 43 terabit az adatátviteli rekord

adatatvitel.jpgEgy dán csapat ismét kijjebb tolta az adatátvitel határait, mivel egyetlen optikai kábelen nem kevesebb, mint 43 terabit/szekundumot értek el.

A korábbi rekord ettől jóval elmarad, egy német kutatócsoport tartotta 32 terabittel, ami persze még mindig lenyűgöző sebesség.

A 43 terabit sebesség nagyjából olyan, mintha egy 5 TB méretű tárhely minden tartalmát az elsőtől az utolsó byte-ig egyetlen másodperc alatt átmásolnák.

A kísérlet elvégzéséhez a japán telekommunikációs mamutcég, az NTT infrastruktúráját használták fel. A cég ugyanis előállított egy olyan új típusú optikai kábelt, amely nem egy, hanem mindjárt hét különálló szálat foglal magában, így természetesen jóval nagyobb teljesítményre is képes.

A csapat egyébként közleményében azt is megjegyezte, hogy a múltban sikerült már elérniük és meghaladniuk az 1 petabites (1000 terabites) átviteli sebességet is, igaz, lézerek (százainak) használatával.

Persze nem kell arra számítani, hogy jövőre már mi is másodpercek alatt mozgathatunk többezer gigabyte-nyi adatot - a kísérleti technológiák finomítása és gyakorlatba való átültetése még jópár esztendőt igénybe vesz majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr446568087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása