2013. július 09. 15:50 - Domain Admin

Mégsem mindenható a Google – csatát vesztettek a .goo domainért

 2014-től több mint ezer gTLD, azaz általános legfelsőbb szintű domain kezd majd el működni a tervek szerint – az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) jelenleg is végzi a pályázatok rostálását, hogy eldöntsék, melyeket engedjék tovább.

 

A Google eredetileg 101 gTLD-t pályázott meg, korábban azonban ezek közül hármat már visszavontak – ezek a .and, a .est és a .are voltak. Ezektől azért kellett elállniuk, mert ez a három domain Andorra, Észtország és az Egyesült Arab Emirátusok számára van fenntartva. Most azonban újabb, valószínűleg fájóbb csatát veszítettek, méghozzá egy kis japán portállal szemben.

 

A .goo gTLD-t a Google és az NTT Resonant is megpályázták – a tét a japán anyanyelvű keresőhasználók elérése volt. Az NTT Resonant jelenleg azonban már üzemeltet egy portált, melynek a neve ugyancsak Goo – erre alapozva adtak be tiltakozást a WIPO, azaz a Szellemi Tulajdon Világszervezete irányába.

 

A Google ezt követően egyetlen nap alatt visszavonta igényét az ICANN-nél, így jelenleg már csak 97 aktív gTLD pályázatuk maradt. Arról viszont nem ismertek a részletek, hogy a keresőóriás pontosan miért is kényszerült meghátrálásra kisebb japán vetélytársa ellenében. Ugyanakkor a Resonant sem olyan gyámoltalan, mint amilyennek látszik, ugyanis az NTT-nek, a világ legnagyobb japán telekommunikációs cégének a leányvállalata.

 

Jelen pillanatban összesen 1848 gTLD-re vannak aktív pályázatok a szervezetnél, 82-t pedig már korábban visszavontak. Ezek közül azonban csak 1365 olyan lesz, melyet végül jóváhagynak majd.

Címkék: domain hírek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr25397747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása