2015. április 22. 10:42 - Domain Dani

A net legelképesztőbben buta domainjei

hulyedomainek_1.jpgJó domaint választani nem egyszerű, de keményen meg kell dolgozni azért is, hogy sikerüljön valami tényleg idióta címet választanunk. Versenyzőkből pedig nincs hiány.

Ma már szinte bármilyen domaint választhatunk magunknak - bár a hagyományos tartományokban, mint a .com vagy a .hu a legtöbb jó cím már foglalt, százával vezetik be az új gTLD-ket, azaz új utótagokat, amelyek még szabad prédának számítanak. Néha a domainválasztási folyamatban azonban valami tragikusan félresiklik - annyira, hogy arra gyanakszunk, a regisztráló valójában soha nem írta le és nézte egy másodpercnél tovább a címet.

Ilyenkor valósul meg a jelenség, amelyet úgy ismerünk, ADM, azaz Accidental Double Meaning. A domain összeolvasva ilyenkor valami egészen mást kapunk, mint ami a regisztráló eredeti szándéka volt.

A legtöbb esetben angolul valósul meg a tragédia, de azért magyarul sem lehetetlen találni példákat. Tudatosan használva például az utótagokat ez zseniális megoldás lehet arra, hogy emlékezetessé tegyünk egy domaint – ha viszont öt másodpercnél többet nem szánunk a kreatív folyamatra, akkor valami ilyesmit kaphatunk…

  1. Penisland

Híres-hírhedt netszerte a Pen Island cég weboldala, amelynek sikerült a penisland.com címet beregisztrálni, amely magyarul, nos, gyakorlatilag farokföldére fordítható. Az igazán vicces még nem is ez, hanem hogy ha ellátogatunk a weboldalra, szinte az első mondat, amivel találkozunk, a következő: We Specialize In Woodhulyedomainek_2.png

...lejjebb görgetve pedig az alábbi logó ugrik az arcunkba.

hulyedomainek_3.png

Gyanakodva fontolgatjuk, vajon a cég tudatosan játszik-e rá kétes hírnevére ennyire zseniálisan, vagy csak ennyire szerencsétlenek – reménykedünk az első változatban, és ez esetben gratulálunk a kiváló marketinghez.

  1. KidSexChange

Míg az előző példa könnyen lehet tudatos marketing eredménye is, ebben az esetben 100 százalékig biztosak lehetünk abban, hogy egyszerűen kiütéses győzelmet aratott a figyelmetlenség – ezt a címet valószínűleg egy 48 órás brainstorming legvégén fogadták el egy füstös, kávétól átitatott irodában, hajnali fél háromkor, egyhangúan. Már persze ha nem akarták a fuvarozócéget a gyermekek nemváltásával helyzetbe hozni, mert így is kiolvasható a KidSexChange.com

  1. MolestationNursery.com

A név kötelez? A Mole Station Nursery oldalán elsősorban növényekről esik szó, az sem sok - de nem biztos, hogy az eredeti regisztráló valóban egy domainbe akarta sűríteni a molestation (molesztálás) és nursery (gyerekszoba/kertészet) szavakat...

  1. hulyedomainek_4.jpg.co.ck - a legkínosabb domaintartomány

Nincsenek szerencsés helyzetben a Cook-szigetek vállalkozói. Az még nem volna probléma, hogy a .ck utótagot kapják, de az üzleti weboldalak ez elé megkapják a .co (corporation) utótagot is. Így tehát abban a tudatban regisztrálhatnak, hogy bármilyen domaint választanak is, az áll majd utána, hogy cock - vagyis pénisz.

  1. Magyar versenyző: Fővárosi Gázművek

A Gázműveknél sem biztos, hogy nagy energiákat fektettek a domainválasztásba, különben lehet, hogy nem a fogaz.hu-t választották volna... Ajánljuk figyelmükbe, hogy már lehet ékezetes domaint is választani.

  1. A rövidítések átka

Tipikus esete annak, amikor egy cég/szervezet nevét, amit rövidítésként máshogy ejtünk ki, gond és gondolkodás nélkül beregisztrálnak, aztán csak csodálkoznak rajta, hogy a látogatók 99 százaléka csak röhögni érkezik. Nyerteseink:

SCA Tissue - a ScatIssue.com kellemetlen domain tulajdonosai voltak, amelyet elsőre mindenki „scat issue”-nak olvas, ami lényegében székelési problémát jelent. Zseniális húzással a domaint azóta felvásárolta egy vécépapírt árusító cég.

IHA Vegas - Nem tudjuk, ki akarná mindenképp a világ tudtára adni, hogy gondjai vannak a bélgázzal, de az IHaveGas.com tulajainak egészen biztosan nem ez volt a szándékuk. Erre rá is jöhettek azóta, mert a weboldal egy ideje már inaktív.

hulyedomainek_5.jpg

Sok esetben így nézhet ki a kreatív folyamat... (DNKitchen)

További díjnyertes példányok:

  • PowerGenitalia.com – semmi köze az erőteljes nemiszervekhez, a Power Gen Italia weboldala
  • DicksOnWeb.com – a Dickson Web határozottan nem pornóoldala
  • 1HoursCrap.com - Gyors vázlatfüzet-készítő szolgáltatás
  • TheRapistFinder.com - Keress magadnak erőszaktevőt terapeutát!

Szerencsére annak, aki szeretne magának minél viccesebb/butább domaint választani ma már nem kell csak saját kreativitására hagyatkoznia – konkrétan szolgáltatás épült arra, hogy hülye domaineket ajánljanak az érdeklődőknek.

Nektek melyek a kedvenc félreérhető domainjeitek? Tudtok esetleg magyar példákról? A kommentekben várjuk a javaslatokat.

Címkék: domain
17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://domain.blog.hu/api/trackback/id/tr877388750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márk Szerencsi 2015.04.22. 11:35:07

penisland...molestationnursery...ezek az emberek mit reméltek?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.22. 11:37:57

A fogaz.hu még az ékezettelen korban született tudtommal.
A scatissue.com... mi volt eredetileg? A tissue tudtommal papírzsebkendőt (is) jelent. Biztos vagy a tulajdonos váltásban? ;)

steery 2015.04.22. 17:00:35

A poén kedvéért közlöm, hogy ez a cikk a böngészőmben fehér háttérrel jelenik meg, rajta sötétfehér betűkkel, így csak crtl+a parancs után válik láthatóvá. Ez szándékos marketingfogás vagy egy újabb butaság?

hobbitroll 2015.04.22. 17:28:15

@steery: PEBKAC, nekem lyól lyelenik meg

Domain Dani 2015.04.22. 17:28:30

@steery: Hm, mindeddig ismeretlen jelenségről van szó. Nálam pl. nincs gond a megjelenéssel. Utánajárunk, köszi.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.22. 17:33:54

Ezeréves hülyedomain-példák. Járnak körbe a neten már vagy 15 éve.

Mégis minden évben van valami hülye, aki rácsodálkozik, és posztot ír belőle:

www.citymaxblog.com/top-50-crappiest-domain-names-purchased/1240/

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.22. 17:40:19

@Domain Dani: pedig van benne valami. Nálam fehér alapon világosszürke betűk vannak most. Mobilról nézem, de a böngésző desktop változatot kér. Okulva egy korábbi bugreportból: nem a lap alján kattintottam a teljes nézetre, csak a böngészőben állítottam be, hogy teljes oldalt akarok. (A blog.hu-n néha nem mindegy, melyik desktop nézetet választom)

Más: ezt az előttem megszólaló nyilas barmot nem tudnád eltüntetni innen?

titan 2015.04.22. 17:57:22

@Domain Dani: szerintem állítsd be, hogy a háttérnek nem csak képet adsz meg, hanem egy sötétebb szürke színt is, mert ha nem tölt be a háttérkép valamiért (jó nagy kép eleve), akkor a fenti probléma előjöhet.
A böngészős változatot is érdemes megnézni, hogy hogy jelenik meg. Lehet, hogy hasonló a baj.

steery 2015.04.22. 18:01:18

@Domain Dani: Chrome-mal néztem először, azon a betűk egészen halvány fehérek. Most firefox-szal nézem, ezen a betűk teljesen fehérek. A linkek csak akkor válnak láthatóvá bézs színnel, ha rámegy a mutató. Amúgy korábban már más blogoknál is találkoztam ezzel a hibával (itt, a blog.hu-n).
És még egy apróság: a hozzászólások fehér betűsek, sötétszürke háttér előtt. A Válasz erre linkek nem látszanak, csak ha odaviszem az egérmutatót, akkor jelennek meg.

ubu1 2015.04.22. 18:06:26

Hasonló ilyen magyar eset volt az Oktatási és Kulturális Minisztérium elnevezése. Nem gondoltak bele a névválasztáskor, hogy az okm.hu akkor már foglalt volt, méghozzá egészen más célokra...

titan 2015.04.22. 18:11:50

@steery: m.blog.hu/do/domain/skins/we_love_colors/hatterkep/domain_bg_v3.jpg
elvileg erre a háttérre kéne menjenek azok a fehér betűk (nálam ezzel jelenik meg)
Valószínűleg ez a kép neked valahol elveszett, persze ezen okos CSS-sel lehet segíteni.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.22. 19:39:03

Vadonatúj, ám nagyon tehetséges versenyző jelentkezett be ezzel a projektcímmel:

HUNGARICUMS

:DDD

cink.hu/angolul-beszelok-szerint-ez-a-cim-vicces-es-spermara-u-1699440050

andras1024 2015.04.22. 20:42:36

Létezik egy különleges domainekre specializálódott email szolgáltató is: cock.li/

cock.li
airmail.cc
tfwno.gf
nigge.rs
horsefucker.org
goat.si
8chan.co
redchan.it
dicksinmyan.us
loves.dicksinmyan.us
wants.dicksinmyan.us
dicksinhisan.us
loves.dicksinhisan.us
wants.dicksinhisan.us
national.shitposting.agency
cumallover.me

Domain Dani 2015.04.22. 20:45:58

@andras1024: Valami azt súgja, ezek nagy része azért szándékosan sikerült ilyenre, de tény, hogy kreatívan használják az utótagokat. :)

titan 2015.04.23. 10:41:02

@Shlomo a halott zsidó terrorista: erről az Unicum nevének vicces másodjelentése jut eszembe (U'n'I cum)
süti beállítások módosítása